088 575 05 05 info@rotterdamstaptin.nl

Een eigen auto voor de deur geeft gemak, maar kost ook veel geld. Als je niet veel rijdt is een auto delen of huren goedkoper én beter voor het milieu. Stichting Maritiem District speelt hierop in en is onlangs gestart met een pilot van het autodeelproject Rotterdam Stapt In voor bewoners van het Maritiem District. Hierdoor kunnen bewoners door middel van een app 24/7 gebruik maken van een deelauto die volledig elektrisch is. Als de pilot een succes is wordt deze in het najaar van 2019 verder uitgebreid. 

 Kick-off Rotterdam Stapt In

Tijdens de kick-off is de gloednieuwe Hyundai IONIQ gepresenteerd en hadden bewoners de mogelijkheid een proefrit te maken. Sander Waterval, directeur van Stichting Maritiem District en aanjager van het autodeelproject legt uit: “Autodelen geeft goede mogelijkheden om met minder auto’s meer mobiliteit te genereren door de inzet van slimme autodeeltechnologie. De parkeerplekken die daarmee in de parkeergarage van het Maritiem District vrij komen kunnen gebruikt worden om de parkeerdruk op straat te verminderen wat er voor zorgt dat er meer ruimte is voor groen en recreatie”.

 Voordelig en makkelijk

Waterval wil in het voorjaar van 2019 starten met een groep bewoners die deelnemen aan de pilot van het autodeelproject. “Uit voorgaande enquêtes is gebleken dat er veel interesse is voor autodelen.” Gebruikers willen volgens Waterval vooral lagere kosten en flexibiliteit. Belangrijk is daarom dat de auto op het juiste moment beschikbaar en toegankelijk moet zijn. In de auto`s zit techniek die dat allemaal faciliteert. Daarnaast is er een beschikbaarheidsgarantie, wanneer je 24 uur van tevoren de auto reserveert zorgen we dat er altijd een auto beschikbaar is”, verduidelijkt Waterval.

Ook de kosten van een eigen auto spelen een rol, het bezit van een auto en parkeerplaats zijn duur. Voor een kleine auto betaal je maandelijks ongeveer 340 euro (op basis van 12.700 kilometers per jaar) en een middenklasser kost rond de 600 euro per maand.

Bij dit concept werkt het simpel, bewoners kunnen al vanaf €59,- per maand de elektrische deelauto rijden. Het abonnement is voor minimaal 3 maanden en daarna maandelijks opzegbaar. Speciaal voor de start van de pilotfase is er een speciale actie waardoor gebruikers die in december ’18 aanmelden de eerste maand gratis krijgen.

 Investeren in de wijk

Een ander voordeel van rijden in een deelauto is dat je hem niet in eigen bezit hebt en dus niet zelf verantwoordelijk bent voor onderhoudskosten en het betalen van de wegenbelasting. Door een auto te delen worden deze kosten ook  gedeeld, hoe meer gebruikers, hoe meer geld er binnen komt. Van de winst die gemaakt wordt gaat 20% terug naar de Stichting van het Maritiem District. Dit geld wordt geïnvesteerd in de wijk, waarin dat zal zijn kan Waterval nog niet zeggen, dit kunnen we gezamenlijk bepalen maar het kan voor bijvoorbeeld een mooie speelplaats of meer groenvoorziening zijn.

 Reinald Bronkhorst, oprichter van het autodeelplatform Stapp.in onderzoekt nog of het concept ook ingezet kan worden als onderdeel van de mobiliteitsbudgetten die in opmars zijn. “Dat zou dan bijkomend voordeel zijn. Het hoofddoel is om het delen van auto’s zo makkelijk mogelijk te maken.” 

 

Over Stichting Maritiem District:

Deze Stichting heeft tot doel om de leefbaarheid en levendigheid van de Rotterdamse centrumwijk “Maritiem District” verder te verbeteren middels het organiseren en faciliteren van evenementen en projecten. Groenvoorzieningen, mobiliteit en een passende programmering in het buitengebied vormen hierbij de focuspunten. Het mobiliteitsproject “Rotterdamstaptin” wordt door haar communicatief ondersteund omdat zij hieraan een mooie bijdrage kan leveren.

Over Stapp.in

Stapp.in is de autodeelformule voor particulieren én bedrijven. De gebruikers regelen alles via de app, van aanmelden tot het openen van de auto. Gebruikers betalen alleen voor de momenten dat zij de deelauto gebruiken.

 Over On-route

On-route verzorgt het wagenparkbeheer voor bedrijven inclusief turn-key oplevering en Online Car Management.  Voor het project verzorgen zij de facturatie en het support van de deelauto in het Maritiem District.